DOLCEVIA.COM

Citytrip Reisgids

Bologna

Bologna: vangt alle beroemde Italiaanse steden in een notendop. Want wat zie je in twee dagen Rome? Is Venetië wel zo leuk met al die massa´s buitenlandse toeristen? Een beetje Florence misschien, maar zonder het prijskaartje! Is de toren van Pisa de enige scheefstaande in Italië? San Gimignano met haar middeleeuwse skyscrapers ligt vaak net buiten de route en voor winkelen hoef je echt niet alleen naar Milaan want als je high fashion window shopping wil  kan je in Bologna ook goed terecht. En voor lekker eten ben je op de juiste plek, het centrum van de Food Valley van Italië.

De hoogtepunten

Wapenfeiten van Bologna

Hoog boven Bologna ligt Il Santuario di San Luca zich afstekend tegen de avondzon als een belofte van wat er komen gaat. De eerste ook van de vele keren dat je zal moet zeggen, alleen in Bologna. Een 4 km lange portico met 666 gewelven die naar boven leidt naar de ronde 18de eeuwse basiliek en, in regen of felle zon een geliefd traject voor Bolognese joggers. Op zoek naar het Piazza Maggiore, het grote plein, loop je door meer overdekte galerijen dan andere steden samen, een volgend record want Bologna telt er maar liefst 40 km van.

Het historisch centrum van Bologna werd in de jaren 60 gerenoveerd en is, voor mij althans, de grote verrassing. Twee dominante scheefstaande  torens doen me aan San Gimignano denken, dat er natuurlijk een groter aantal heeft, maar deze twee Garisenda en Asinelli staan er zo imposant bij dat de hoogte ervan andere torens laat vergeten. Ze staan er al meer dan 800 jaar en als je besluit de 498 treden omhoog te klimmen is het uitzicht zeker de moeite waard. Bologna heeft trouwens nog 20 torens over van de 100 die er oorspronkelijk stonden.

Bologna is de 7de grootste stad van Italië en je kan er niet omheen, de universiteit en haar 90.000 studenten dragen bij aan de levendige atmosfeer. De oudste universiteit in de westerse wereld, alweer een wapenfeit, werd gesticht in 1088, hoewel de eerste rechtenstudenten hier al in de 5de eeuw de Romeinse wetten bestudeerden. Ooit heeft Copernicus hier les gegeven, net als Albrecht Dürer, Dante Alighieri en Marconi.

De Basiliek van San Petronio, de beschermheilige van Bologna

Terug op het grote plein, is de eerste gevel die opvalt die van de Basiliek van San Petronio, nog steeds onafgemaakt! De kerk moest in de 16de eeuw de Sint Pieter in Rome naar de kroon gaan steken, maar de toenmalige paus vond dat geen leuk idee en legde de bouwwerken stil die daarna nooit meer hervat werden. Interessant vooral in deze tijd is een fresco van de profeet Mohammed die in de hel door demonen wordt aangevallen. In 2006 was dit de reden voor een terroristische aanslag op de kerk die door de politie op tijd werd verijdeld. Over terrorisme gesproken, het station van Bologna was in 1980 het toneel van de grootste aanslag na WW2.

Niet veel verder is het driehoekige pleintje van Santo Stefano een reden om de camera te pakken.  Iedereen lijkt hetzelfde idee te hebben en geen wonder want het is inderdaad een fotogeniek pleintje met doorkijkjes en close ups galore. Het beste is eigenlijk nog dat je foto´s kan maken zonder dat je massa´s mensen meeneemt in je plaatje. Dit is Siena of Ravenna maar dan zonder de horden toeristen! Onder de portico drinken we een glas wijn om te genieten van al die oude stenen. Alles is anders, geen pilaar hetzelfde, de gevel aan de overkant is  gegarneerd met kopjes van meer en minder belangrijke personages uit de geschiedenis van Bologna.

De bakermat van de Italiaanse keuken

Lopend door de steegjes en straatjes vergeet ik dat dit een stad is waar eigenlijk niemand een aparte trip naar toe maakt. Bologna is meer bekend als vlieghaven of overstap voor een treinverbinding, een bord langs de autostrada onderweg naar het zuiden.

Bekend als bakermat van de Italiaanse eetcultuur, maar dan weer niet als Turijn waar de Slowfood beweging zijn thuis heeft. Bekend om het Gelato museum dat net buiten Bologna ligt. Bekend van Spaghetti Bolognese, een gerecht dat niet eens bestaat in Bologna. Bekend om een van de grootste muziekmusea ter wereld en de thuisstad van Verdi, maar Cremona steelt de show met Stradivarius. Een winkel galleria waar geen D & G, Armani of Kenzo aan ontbreekt, meer gevestigd om in een behoefte te voorzien dan als store front te dienen. De hoofdstad van Emilia Romagna en een van de grootste steden van Italië, maar wie wist dat nou?

Een vierhoek vol eten: het Quadrilatero

In de wijk achter het Piazza Maggiore waren voorheen de gilden gevestigd, elk in een eigen straat. Het Quadrilatero, letterlijk vertaald is dat een vierhoek, waar de wevers in de Via Drapperie en de slagers in de via Caprarie gevestigd waren. De straatjes zijn deels geplaveid met de originele hobbelsteentjes die goed pijn gaan doen aan je voeten na een tijdje, maar er zijn gelukkig genoeg plaatsen om een rustpauze in te lassen.

De Bolognese die hier hun dagelijkse boodschappen doen hangen gezellig op de krukken die bijna elke winkel voor de gevel heeft staan duidelijk met de bedoeling om de waren te proeven samen met een goede fles wijn. Men weet hoe te leven in Bologna. Er is een overdaad aan keuze niet alleen in de winkels, maar ook bij de groente handelaren die slechts een nauwe doorgang in de steegjes vrijlaten voor passanten. In het Quadrilatero vind je wereldberoemde winkels die handgemaakte tortellini verkopen, hammen, mortadella en versgemaakte ragù.

Hoewel de wijk Quadrilatero het bekendste is kan je ook in andere delen terecht voor je inkopen, die ik iets goedkoper maar zeker niet slechter waardeerde. Rond de Mercato dell´Erbe tussen de Via Belvedere en de Via Ugo Bassi bijvoorbeeld. En zoals gebruikelijk liggen er een aantal eethuisjes waar je lekker en zonder financiële kleerscheuren kan eten.

Piazza Maggiore

De universiteit

San Luca

De Basiliek

Piazza Cavour